Jarní očistná kůra jater

Játra produkují nejen žluč, ale také velké množství enzymů, které jsou potřebné pro trávení potravy a podílejí se na více než 500 různých činnostech v těle. Podle tradiční čínské medicíny mají játra přímý vliv na všechny zdravotní potíže, protože organismus je závislý na jejich detoxikační funkci. Porucha jaterních funkcí se může projevit jako bolestivé místo uprostřed pravého obočí, objevují se různé zažívací potíže (např. nadýmání), ale i chronická únava, lehce zvýšená teplota (hlavně večer mezi 18. a 19. hodiny), pokles imunity a nízká odolnost vůči stresu. U starších lidí se špatná činnost žlučníku projevuje bolestmi v pravé kyčli. Abychom těmtom potížím předcházeli je dobré játra i žlučník občas pročistit a zbavit se žlučníkových kamenů a bláta.

Očistnou kůru je třeba aplikovat při ubývajícím měsíci, kdy se tělo čistí lépe.

Začneme podporou funkce jater jaterním čajem ve složení: 100g nati řepíku, 50g pampelišky kořen s natí, 50g nati rdesna ptačího,25g nati čekanky, 25g květu měsíčku. 1 čajovou lžičku spařit 150ml vroucí vody, pijeme 4x denně mezi jídly. Denní dávku lze připravit do termosky. Pijeme do spotřebování 250g směsi. K tomuto čaji ještě podáváme mleté semeno ostropestřce mariánského v dávce 1 polévková lžíce denně. (hotovou směs nebo jednotlivé byliny i čerstvě mletý ostropestřec lze koupit u nás v Centru zdraví).

Jaterní čistící kůra (odstranění žlučových kaménků) – znovu počkáme, až začne ubývat měsíc. Připravíme si: Glauberovu hořkou sůl (síran hořečnatý, k dostání v lékárně) olivový olej, extra panenský, 120 ml 1-2 růžové grepy nebo 2-4 citróny (je potřeba získat 170-190ml šťávy).

Den před plánovanou kůrou jíst velmi lehce, ne jídla smažená, tučná a mléčná. Pijeme hodně vody, slabý, neslazený čaj, ovocné nebo zeleninové šťávy. Kůru si naplánujte nejlépe na víkend, kdy je ostatek času.

Časový harmonogram kůry je velmi důležitý, dodržujte plus minus 10 minut.

První den (sobota)

Do 14:00 – minimálně jíst, hodně pít, ideální je domácí jablečná šťáva.

14:00 – od druhé hodiny už nejíst a nepít nic, kromě vody. Připravte si hořkou sůl – 4 lžíce rozmíchejte v 8 dcl vody. Jedna dávka je 2 dcl. Uschovejte v lednici a občas ji promíchejte, aby se sůl rozpustila.

18:00 – vypijte první dávku (2 dcl) hořké soli. Sůl můžete zapít několika doušky čisté vody.

20:00 – vypijte druhou dávku hořké soli (2dcl). Může se projevit projímavý účinek soli, proto buďte v dosahu toalety.

21:30 – vymačkejte šťávu z grepů nebo citrónů, je potřeba získat 190 ml čisté šťávy.

21:45 – nalijte do 500 ml láhve s víčkem (zavařovací sklenice, nebo PET láhev)120 ml olivového oleje a 190 ml grepové nebo citrónové šťávy a pořádně zatřepejte. Obě tekutiny se musí spojit, získáte tak zlato-oranžovou emulzi.

22:00 – vypijte směs šťávy a oleje. Při pití pokud možno stůjte a vypijte ji do 5 minut. Ihned si jděte lehnout, čím dříve si lehnete, tím více kamínků opustí vaše tělo. Pro vyloučení kamenů jsou vhodné dvě polohy, tak si jednu vyberte, protože po ulehnutí se již nesmíte 20 minut pohnout.

1 varianta: lehněte si na postel na pravou stranu, pravou nohu skrčte v koleni a přitáhněte k játrům, levou nechte nataženou. Na játra můžete přiložit termoláhev s teplou vodou. Zůstaňte 20 minut v absolutním klidu.

2 varianta: lehněte si na záda s hlavou mírně podloženou polštářem, nohy u sebe a natažené. Na játra přiložte termoláhev s teplou vodou. Zůstaňte 20 minut v absolutním klidu.

Pravděpodobně ucítíte pohyb kamínků ve žlučovodech, ale díky hořké soli je jejich pohyb bezbolestný a není to ani nijak nepříjemné.

Druhý den (neděle)

Ráno kolem 6:00 – vypijte třetí dávku hořké soli a klidně se vraťte do postele.

8:00 – vypije čtvrtou dávku hořké soli. Je dobré cca 30 minut po vypití soli vypít větší množství vody – podporuje to vyplavení kamínků a odpadu z tlustého střeva. Počítejte s projímavým účinkem a buďte v dosahu toalety.

10:00 – stravování začněte ovocnými šťávami nejlépe doma dělanými. Za hodinu už můžete sníst první lehké jídlo – např. krupicovou kaši z vody s medem. Ráz lehké stravy potom dodržujeme celý den.

Žlučové kameny jsou hráškově-šedo-zelené a většinou plavou na povrchu vody v záchodové míse, protože obsahují cholesterol. Můžete také objevit jakési plovoucí hnědé vláknité smetí, což jsou pouze krystalky cholesterolu, které nevytvořily kameny. Kůru je velice vhodné pravidelně opakovat, nejdéle po 6 týdnech, nejméně 6x, potom už žádné kaménky neodcházejí a játra jsou čistá.

Napsat komentář