Časté otázky (FAQ)

  • Proč cvičit taiji-guan?

Dlouhodobé cvičení Taiji-guan (dále jen taiji) uvolňuje napětí a stres, harmonizuje krevní tlak, zlepšuje kloubní pohyblivost a tělesnou koordinaci, zpomaluje řídnutí kostí (osteoporóza), synchronizuje mozkovou aktivitu, zbavuje nervozity, pomáhá při prevenci kardiovaskulárních chorob atd.

Zkrátka je úžasné, ale musí se to trochu umět.

Účinků je hodně, ale princip pouze jeden a tím je vědomý pohyb. V taiji se učíme bez ambicí a křečovitého úsilí rozhýbat, uvolnit a zkoordinovat své tělo. Tím že to děláme vědomě, to samé si osvojuje i naše psychika a mysl. Stáváme se celiství a co je celistvé odhaluje harmonii.

  • Jak dlouho musím cvičit aby se dostavily první výsledky? Stačí občas, nebo pravidelně

To je často diskutovaná otázka, člověk by si měl najít k taiji vztah, mít z něj radost, udělat si z něj životní styl a potom se nemusí ptát, jak dlouho by měl cvičit.

Očekávat nějaké výsledky a stát stranou je pošetilost. To dělají racionální lidé, kteří se snaží všechno ve svém životě plánovat a mít pod kontrolou. Dejte tomu sto procent a sto procent dostanete. tím je řečeno vše.

  • Mám zdravotní potíže, pomůže mi čchi.kung nebo taiji?

V první řadě si musíte uvědomit, že když jste měli tu schopnost a moc onemocnět, máte stejnou schopnost a moc se uzdravit. Devadesát devět procent potíží začíná v hlavě. Pokud toužíte po změně, musíte se jí umět v první řadě otevřít. Vše ostatní bude následovat.

  • Taiji je údajně bojovým uměním, jak se to slučuje se zdravotním cvičením?

V době, kdy Taiji v Č.R. začínalo se díky jeho protagonistům rozšířil obecný mýtus, že taiji je pouze zdravotní cvičení. Formy – techniky, z kterých se skládá, pomáhají nejen otevřít a zprůchodnit tělo, ale zároveň nabízí účinnou metodu defenzivní sebeobrany. Schopnost léčit se neobejde bez schopnosti aplikovat, bohužel na to druhé se zapomnělo. Napětí a uvolnění, pohyb a klid nebo chcete-li problém a jeho řešení nikdy nemůžou působit odděleně. Bez aplikace ztrácejí formy svůj význam a lidé se zpravidla nenaučí přijímat a vysílat energii. Pokud tohle neumí, odkud by mohli očekávat že budou zdraví?

  • Je taiji vhodnější spíš pro muže, anebo pro ženy?

Muži mají schopnost skládat věci do logických celků a chápat, nedokáží však používat intuici a vnímat. Ženám je vlastní vnímání, ale zapamatovat si, jak to jde za sebou je často neřešitelný problém. Každému vždycky říkám, co vám nejde na tom pracujte. tím se přiblížíte rovnováze mezi mužskýma ženským principem a to je taiji.

  • Co si mám vzít na sebe? 

Ideální je volný, vzdušný oděv z přírodních materiálů boty s tvárnou, slabší podrážkou. Můžete si vzít také termosku s čajem a nezapomeňte přibalit dobrou náladu.

  • Cvičil(a) jsem nějaký čas jógu, nejsou tyto dva systémy kontraproduktivní?

Jóga a taiji jsou dvě ruce jednoho organizmu. Když si budete chtít spravit bolavá záda, ideální jsou jógové pozice a spinální cvičení. Když ale budete chtít zharmonizovat svou energii a najít lepší vztah k sobě nebo ostatním, doporučil bych studovat taiji. Všechno má svůj čas.

Problémy mezi taiji a jógou produkuje pouze popletená mysl. Jak se říká cesty jsou různé, ale cíl jej jeden. Dlužno dodat že jóga je víc statická a klidnější kdežto taiji je akčnější a dynamické. Takže stačí si vybrat co lahodí vašemu naturelu.

  • Je pro mě dobré taiji, když se věnuji posilování, jiným bojovým uměním, případně výkonnostnímu sportu?

Také jsem to kdysi spojoval, ale nesmíte zapomínat, že v jednom z případů své ego posilujete, a v druhém jej umírňujete, důsledkem je dokonalý zmatek. Svalová síla a fyzicky náročný tréning generují napětí, Taiji a čchi-kung preferují uvolnění. Obojí dohromady může vyvolávat strukturální změny v těle a jeho energiích což působí kontraproduktivně. (Z jedná strany stavíte a z druhé co jste vytvořili boříte). Doporučoval bych jít jednou cestou, jinými slovy každé životní období má své priority. Je obrazem velké duševní vyspělosti tento princip pochopit a následně se mu přizpůsobit. Doufám, že si rozumíme, velký oheň následuje velká voda, obojí je ale špatně.

  • Jaký je ideální věk na cvičení taiji?

Taiji pracuje s pozorností a vnímáním. I když jste pozorní a vnímáte je to zpravidla vždy jen na velmi krátký okamžik, následně se dostáváte do stavu nevědomí. Z toho vyplývá, že taiji je vhodné pro člověka který si sám sebe uvědomuje a chce na sobě adekvátním způsobem pracovat. Taiji není vhodné pro děti, protože se nacházejí ve zcela odlišném životním cyklu a byl by to boj s jejich přirozeností. K taiji musíte vnitřně dozrát. Takže nejlépe vyzkoušet a pokud vám to sedne, není problém pokračovat.

  • Cvičil(a) jsem taiji někde jinde s někým jiným, nebude problém se k vám zařadit?

Takže budete asi popsaný list papíru. Záleží na tom zda připouštíte také jinou než naučenou variantu, pokud ano nepředstavuje to žádný problém. Nezapomínejme že formy jsou různé, ale taiji je jenom jedno.

NEŽ ZAČNETE S TAIJI, ANEB CO SE NA NETU ASI NEDOSZVÍTE