Podzim a plíce

Podle tradiční čínské medicíny a pěti prvků náleží podzimní období zrání, odcházení elementu kovu a plícím. Základní psychosomatickou charakteristikou „kovu“ je hodnota života. Abychom s tímto prvkem byli v souladu, potřebujeme se nacházet v režimu skutečných, nikoli pomíjivých hodnot.

Psychosomatika elementu kovu

Pro budoucnost dalších generací je tou nejdůležitější hodnotou rodina s jasnou definicí otce a matky. Otec by měl na dítě přenášet pocit sebedůvěry a spravedlnosti, matka tento pilíř podporuje obětavostí a láskou. Nemohou-li rodiče v důsledku společenských potřeb anebo jiných okolností naplňovat tuto primární úlohu, vyvine se u dítěte ztráta sebedůvěry. Hovoříme o nedostatečnosti elementu kovu. Místo vnitřní pevnosti a jistoty pak vzniká narušená osobnost, která se buď uměle nadhodnocuje, nebo se naopak domnívá, že nemá cenu žádnou. Z takového vývoje vznikají buď bezohlední a agresivní jedinci bojující o své místo na zemi, nebo zakomplexované oběti, které z pocitu selhání a izolace přenášejí vinu nejen na ostatní, ale v hojné míře také na sebe. V obou případech se jedná o ztrátu duševní rovnováhy, kterou následují pocity melancholie, smutku a dnes tolik diskutované deprese.

Deprese – signál niterného selhání

Deprese o sobě dávají nejvíc vědět v podzimním období, kdy ohnivá energie léta je na útlumu a člověk musí mnohem víc čerpat ze sebe. (kdo to však umí?) Když se zamyslíme nad nedávno proběhlou pandemií a orgánem, který nejvíce postihla (plíce), můžeme z toho vyvozovat závěr který odhaluje, že z dlouhodobého hlediska je naší společností narušován element kovu a tudíž má hodně lidí potíže s plícemi.

Dnešní rodina jako instituce se nachází v troskách a na plnění primární rodičovské úlohy není čas, protože ekonomika je důležitější než duševní rovnováha. Hodnota dnešního člověka se poměřuje tím, co dokáže nahromadit případně jak vysoko se dokáže ve společenské hierarchii vydrápat. A tento životní styl zasáhl většinu současné populace. Čím víc se honíme, snažíme a usilujeme, tím hůř se nám samozřejmě dýchá. Nemáme energii, místo toho máme však deprese, uznání a úspěch.

Někdo dopředu, jiný dozadu

Zvýšená potřeba být oceněn a uznáván bývá často spojena s narcistickou sebeláskou a domýšlivostí postrádající nejen empatii, ale i smysl pro rovnováhu. Jakoby člověk sám sebe ospravedlňoval slovy: „ Proč bych bral ohledy na druhé, když na mě je také nikdo nebere? Proč bych se držel stranou, když všichni se derou ku předu?“ Takového jedince často pohání touha dokázat nejen sobě, ale především ostatním, že je jiný – lepší. Této potřebě pak věnuje veškerou svou energii. Srovnává, soutěží, hodnotí a v naději že dosáhne více, dostává méně. (rovnováha protikladů). Opačný extrém se projevuje v rezignaci a odporu vůči všem nastaveným hodnotám. Kdyby takový jedinec nešel proti proudu a místo toho hledal nová řešení, zcela jistě by je našel a byl o hodně šťastnější. Místo toho zbytečně ubližuje nejen sobě, ale často i ostatním.

Energie plic

Kromě toho, že plíce okysličují krev, mají ještě jednu velmi důležitou úlohu a tou je příjem a uchovávání nebeské čchi. Tu posílají spolu s tekutinami dolů k ledvinám do tzv. spodního zářiče. Nebeská čchi je nehmotnou esencí života, která prostupuje vrcholem hlavy a upevňuje spojení člověka s jeho podstatou. Pokud o této podstatě nic nevíme, velmi snadno scházíme z cesty, která by měla být našim životním příběhem. Pozná se to tím, že činnosti, které děláme nám nedávají smysl a nepřinášejí radost. Konání v tomto režimu způsobuje napětí, a konflikt mezi povrchem a nitrem přináší deprese.

Břišní dech

Je tu ještě jedna důležitá věc. Většina z nás neumí dýchat do břicha. Důvodem je právě stres, pod jehož diktátem se energie tlačí vzhůru, tělo nedokáže relaxovat a potřebuje víc kyslíku. A i když mnozí terapeuti a protagonisté zdravého životního stylu upřednostňují břišní dýchání, pro laika takové doporučení postrádá význam.

Takže, podle čínské medicíny se energie čchi, která je spojena s nádechem uchovává ve spodním zářiči a ledvinách. Pokud tedy dýcháme horní částí plic, máme z tohoto procesu jen minimální užitek. Navíc v důsledku špatného dýchání musí plíce mnohem víc pracovat, čímž se oslabují a to je jedna z příčin nedostatku energie. Dalším chybou je, když se často „tlačí na pilu“. Nadměrné psychické, potažmo fyzické úsilí opět vyčerpává energii čchi a pokud to trvá dlouho, může být zásadním způsobem narušena funkce plic.

Klíč k psychosomatickému uzdravení

Je poměrně jednoduchý, ale cesta k cíli zdlouhavá. Primárně tady jde o naši zapomenutou spiritualitu nebo jinak řečeno pravdu o nás samotných. Abychom se lépe poznali, potřebujeme se vypořádat s nadhodnocováním případně podhodnocováním své osoby. Není důležité, co o nás říkají ostatní, mnohem důležitější je, co si o sobě myslíme sami. K objektivnímu vhledu a sebereflexi potřebujeme zaujmout postoj nestranného pozorovatele. Nestrannost je bez soudu a hodnocení, čistá a neutrální. Když tohle hledající na své cestě podcení, začne se svými chybami a nedostatky bojovat, jenže právě díky tomu prohraje.

Zase to přijetí

S kvalitou elementu kovu a plic je neodmyslitelně spojen dech. Nadechujeme a přijímáme nové, vydechujeme a opouštíme staré. A protože dech je spojen s energií čchi a ta je zase spojena s myslí, jakékoli mentální bloky a nepřijetí zpětně poškozují plicní čchi a nám se pak hůř dýchá. (Proto se říká nemohl něco vydýchat). S přijetím „toho co je“, však bývá problém. Mnozí vnímáme přijetí jako rezignaci, v níž aktivně spolupracujeme na duševním ukřižování svého já. Pokusme se tedy slovo „přijetí“ nahradit něčím stravitelnějším. Co kdybychom se naučili navazovat neutrální vztah se situací, osobou, nebo informací, kterou momentálně nedokážeme přijmout? Tímto přístupem se vyhneme odporu, který může vyvolat blokádu, a když necháme všemu volný průběh, bude to tím nejlepším, co se dá v dané situaci udělat.

Strava a doplňky na podporu plic

Plícím dělá dobře ostrá a pikantní chuť, která ohřívá, štěpí a otvírá. Odstraňuje stagnaci a dodává jangovou kvalitu. Povzbuzuje proudění čchi, kterou vede k povrchu a tím odstraňuje vnitřní horkost. Dále může napomáhat k vyloučení patogenních škodlivin z povrchu těla. Ostrá chuť chrání před nachlazením, protože snižuje v těle objem tekutin a hlenů. Do stravy bychom měli zařadit všechny bílé druhy zeleniny – celer, květák, bílá ředkev, křen, pór, zelí (hlavně domácí kvašené), vodnici, petržel, česnek a cibuli (ostrá chuť patří k podzimu, neboť zabraňuje množení bakterií), ale i celozrnnou rýži, bílé fazole či jiné druhy luštěnin a obilovin. Protože plíce i tlusté střevo (dle čínské medicíny párový orgán plic) jsou citlivé na sucho, měli bychom je v tomto období jemně zvlhčovat. Proto pijeme čaje-léčebně i preventivně-s bylinami, které chrání sliznice těchto orgánů před vysušením (Plicní čaj, Speciální prsní čaj, Speciální průduškový).

Napsat komentář